Travel Talks: Presentació del llibre «Tutankhamón: una vida, un reinado, una tumba», amb Susana Alegre
Detalles
Fecha:
20 de diciembre de 2022
Hora:
19:00 - 20:00
Categoría del evento:
Avda. Diagonal, 512, Barcelona
Teléfono:
13 plazas
Tutankhamón és un faraó enigmàtic, del qual es coneixen poques dades i que continua sent, avui dia, un gran desconegut. Tot i que el 1922 Howard Carter, amb el mecenatge de Lord Carnarvon, localitzés la seva tomba a la Vall dels Reis i fes públic una dot funeraria realment magnífica, aquests objectes ens parlen poc sobre qui va ser el mil·lenari rei, o sobre el seu govern o les seves possibles gestes. Tutankhamón és, en molts aspectes, un interrogant i, a més, font constant de controvèrsia entre egiptòlegs.

En aquest llibre, Tutankhamón: una vida, un reinado, una tumba (Editorial Dilema), ens endinsem, amb la seva autora, l'egiptòloga Susana Alegre, en la figura d'aquest rei de l'antic Egipte, aproximant-nos als documents que s'han preservat sobre el seu regnat, la seva història, les seves obres… També abordem el tresor únic trobat a la seva tomba, així com la formidable aventura que hi ha rere la troballa més espectacular de la història de l'arqueologia, aconseguint que el més fantasiós somni de qualsevol arqueòleg es fes realitat. I, encara així, respecte a Tutankhamón, com va escriure Howard Carter: "El misteri de la seva vida continua escapolint-se'ns; les ombres es mouen, però la foscor mai es dissipa".

SOBRE SUSANA ALEGRE
Doctora en Història de l'Art per la Universitat de Barcelona amb la tesi “Iconografia de Maat” (2005). Especialitzada en egiptologia. Com a egiptòloga professional, ha participat en diverses missions arqueològiques a Egipte i Sudan, ha comissariat exposicions i compagina la seva activitat com a docent amb el treball d'acompanyant en expedicions culturals a Egipte, ja que el que més la motiva és la divulgació de l'egiptologia i compartir la seva passió per l'antic Egipte. Aquests són els objectius de Amigos de la Egiptología, projecte del qual nés directora.
És autora d'innombrables articles especialitzats i de divulgació, així com diverses monografies: “Edfu, el temple del déu Horus” (Turismapa, 2000), “Files, el temple d'Isis (Turismapa, 2001), “Arts de l'antic Egipte, claus per a la seva interpretació” (Alderabán, 2013), “Déus mites i rituals en l'antic Egipte” (Dilema, 2017), “Isis. La gran. La maga. La dels mil noms” (Dilema, 2022).

****************
Tutankhamón es un faraón enigmático, del que se conocen pocos datos y que continúa siendo, hoy día, un gran desconocido. A pesar que en 1922 Howard Carter, con el mecenazgo de Lord Carnarvon, localizara su tumba en el Valle de los Reyes y sacara a la luz un ajuar funerario realmente magnífico, esos objetos nos hablan poco sobre quién fue el milenario rey, o sobre su gobierno o sus posibles gestas. Tutankhamón es, en muchos aspectos, un interrogante y, además, fuente constante de controversia entre egiptólogos.
En esta publicación, Tutankhamón: una vida, un reinado, una tumba, nos adentramos, con su autora, la egiptóloga Susana Alegre, en la figura de este rey del antiguo Egipto, aproximándonos a los documentos que se han preservado sobre su reinado, su historia, sus obras… También abordamos el tesoro sin parangón hallado en su tumba, así como la formidable aventura que hay detrás del hallazgo más espectacular de la historia de la arqueología, logrando que el más fantasioso sueño de cualquier arqueólogo se hiciera realidad. Y, aún así, respecto a Tutankhamón, como escribió Howard Carter: "El misterio de su vida sigue escabulléndosenos; las sombras se mueven, pero la oscuridad nunca se disipa".
SOBRE SUSANA ALEGRE
Doctora en Historia del Arte por la Universidad de Barcelona con la tesis “Iconografía de Maat” (2005). Especializada en egiptología. Como egiptóloga profesional ha participado en diversas misiones arqueológicas en Egipto y Sudán, ha comisariado exposiciones y compagina su activad como docente con el trabajo de acompañante en expediciones culturales a Egipto, ya que lo que más la motiva es la divulgación de la egiptología y compartir su pasión por el antiguo Egipto. Esos son los objetivos de Amigos de la Egiptología, proyecto del que es directora.
Es autora de innumerables artículos especializados y de divulgación, así como diversas monografías: “Edfu, el templo del dios Horus” (Turismapa, 2000), “Filas, el templo de Isis (Turismapa, 2001), “Artes del antiguo Egipto, claves para su interpretación” (Alderabán, 2013), “Dioses mitos y rituales en el antiguo Egipto” (Dilema, 2017), “Isis. La grande. La maga. La de los mil nombres” (Dilema, 2022).